Zoom in op de fauna en flora van het Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe verwelkomt elk jaar een half miljoen mensen. Het is een heel bijzondere omgeving die bezoekers aantrekt. Het park was eigendom van het echtpaar Kröller-Müller, maar nadat zij failliet waren gegaan, schonken zij het in de jaren dertig aan de Nederlandse staat. Het is een omheind gebied met een grote verscheidenheid aan natuur, dat in het hart van het park een museum herbergt en zelfs een militaire zone omvat.

Kenmerken van het park

Het park, met een oppervlakte van bijna 5.500 hectare, was oorspronkelijk een teeltgebied. Een droogte gevolgd door een storm verwoestte echter de oogsten en er ontstond een droog gebied. Het echtpaar Kröller-Müller maakte van de gelegenheid gebruik om het te kopen. Het echtpaar introduceerde wilde dieren voor de jacht, maar veranderde van gedachten en het Nationale Park De Hoge Veluwe liet de vele wilde diersoorten in vrijheid leven. Het park is omheind zodat de geïntroduceerde dieren niet kunnen ontsnappen. Er zijn verschillende leefgebieden met verschillende oppervlakken. De zandige duinstrook is het meest uitgestrekte deel en beslaat bijna 1.000 hectare. Deze duinen worden in hun oorspronkelijke staat gehouden door de planten die er groeien te neutraliseren. Het Park is een echt ecologisch laboratorium voor veel wetenschappers en er worden dan ook verschillende studies uitgevoerd.

De Fauna van het Park

De fauna bestaat uit verschillende klassen van dieren. Reptielen zijn vertegenwoordigd door vele zeldzame soorten hagedissen, zoals de zandhagedis en de langzame worm, en slangen, zoals de gladde slang, de kousenbandslang en de adder. De waterpoelen worden bewoond door amfibieën, waaronder zes soorten kikkers, padden en watersalamanders. In het park leven ook veel insecten. Zij spelen een belangrijke rol bij de bestuiving en de biologische afbraak van afval. De grote zoogdieren worden vertegenwoordigd door het everzwijn, de moeflon, het hert en de ree. Maar er leven ook kleine zoogdieren, zoals vossen en dassen. Er leven ongeveer honderd vogelsoorten in het park, maar de ontdekking van de soorten hangt af van het seizoen.

De flora van het park

Bloeiende planten zijn zeldzaam op de zandige en dorre bodem van het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Niettemin gedijen asfoelie en moerasgentiaan hier goed. Hun kleurrijke bloemen zijn een must tijdens het bloeiseizoen. Mossen en varens zijn de planten die in de bossen te vinden zijn. Bomen zijn vooral vertegenwoordigd door eik, beuk, berk en den, maar de laatste is het meest wijdverbreid. Korstmossen worden gevonden op de stammen van bomen.
Ervaar de fietsvriendelijke levensstijl van Nederland met verhuur
Colmar in Frankrijk: verkozen tot mooiste bestemming van Europa in 2020!

Plan du site